۱۳۸۹ اردیبهشت ۹, پنجشنبه

آلبوم های برگزیده از نگاه سپیا ..... No#3

Neal Schon - Electric World -1997
گیتار و دیگر هیچ
Neal Schon بدون تردید گیتاریستی نابغه است. او پسر یک ساکسیفونیست سبک Jazz است که نواختن گیتار را از 5 سالگی شروع کرد. در پانزده سالگی از طرف Eric Clapton دعوت به همکاری شد ولی چون این دعوت نخست از جانب Santana به عمل آمده بود. شروع به همکاری با این نوازنده نمود. در سال 1973 گروه فوق العاده Journey را پایه گذاری کرد. گروهی که تبدیل به یکی از تاثیر گذارترین بندهای سبک راک شد. Neal Schon علاوه بر فعالیت در Journey چند آلبوم را به صورت Solo  رکورد کرده است. که آلبوم Electric World محصول سال 1997 یکی از آنهاست.
این آلبوم اثریست اینسترومنتال متشکل از 21 تراک که در دو سی دی ارائه شد.
Schon در این آلبوم مخاطب خود را به یک سفر رویایی می برد. سفری که هر لحظه اش مملو از اعجاب و زیباییست. نوای گیتار او تا آن حد مسحور کننده است که گذر زمان برای شنونده معنای خود را از دست می دهد.
می توان این اثر را بارها و بارها گوش کرد و باز هم نواهای تازه ای از خلال هنرنمایی های Schon کشف کرد. 
مطمئن هستم حتی آنهایی که شنونده حرفه ای موسیقی راک نیستند هم از شنیدن این آلبوم لذتی بی اندازه را حس خواهند کرد. شاید هم مثل من از نوای گیتار Schon به عنوان تم گوشیتان استفاده کنید و مدام در انتظار اینکه کسی زنگ بزند لحظه ها را بشمارید تا مگر صدای افسانه ای گیتارش خستگی کار روزانه را از تنتان بدر کند.

Track listing

  1. Night Spirit - Len, Schon 3:47
  2. N.Y.C. - Schon, Walker 4:43
  3. Highway 1 - Schon, Walker 4:29
  4. Electric World - Schon, Walker 6:03
  5. Gypsy Dance - Schon, Walker 6:15
  6. My Past Life - Schon, Walker 6:12
  7. Memphis Voodoo - Schon, Walker 4:50
  8. Breaking Waves - Schon, Walker 5:48
  9. Midnight Express - Len, Schon 5:10
  10. Living Desert - Schon 2:29
  11. The Dragon - Schon, Walker 7:22
  12. Medicine Man - Schon, Walker 4:57
  13. The Emperor - Schon, Walker 4:50
  14. Emerald Forest - Schon, Walker 5:38
  15. One and Only - Schon, Walker 6:56
  16. High Mileage - Schon, Walker 8:12
  17. Scram - Schon, Walker 5:09
  18. Mandolin Sky - Schon 1:55
  19. Eye on the World - Len, Schon 10:40
  20. All Our Yesterdays - Len, Schon 3:33
  21. A Prayer for Peace - Len, Schon 3:44

Discography

Santana 3, Caravanserai, Santana and Buddy Miles Live, Luis Conte "For Those Who Chant", Fillmore "the Last Days".
  • Betty Davis – self-titled debut album
  • Untold Passion – as Schon & Hammer in music(1981
  • Here to Stay – as Schon & Hammer(1982
  • Hear 'N Aid  in music(1985
  • Late Nite (1989
  • Beyond the Thunder (1995
  • Abraxas Pool (1997)
  • Electric World (1997)
  • Piranha Blues (1998)
  • Neal Schon & Jan Hammer Collection: No More Lies (1998)
  • "O Come, O Come Emmanuel", featured on Merry Axemas, Vol. 2: More Guitars for Christmas (1998)
  • Voice (2001
  • Dice With The Universe---Band: Trichromes (2002) with Bill Kreutzman of Grateful Dead fame
  • I on U (2005
  • World Play – Soul SirkUS (2005
 

۱۳۸۹ فروردین ۲۸, شنبه

دنیای پروگراسیو راک - ..... No#4 Porcupine Tree-Metanoia

Porcupine Tree
Album: Metanoia -1997

آنهایی که مرا می شناسند، می دانند که من شیفته موسیقی دهه هفتاد میلادی هستم. دهه هفتاد و تمام آن چیزهایی که بدان مربوط است، حاصل تلاقی دو عصر کاملا متضاد با هم می باشد. از یک طرف جامعه به شدت مبادی آداب و محافظه کار دهه 50 که تازه از شر آنارشی حاصل از جنگ بین الملل دوم خلاص شده بود. و با تمام قوا در مقابل هر گونه بی نظمی اجتماعی واکنش نشان می داد. و از طرف دیگر حرکت های چپ افراطی جوانان خشمگین و سرخورده جامعه بورژوایی اواخر دهه شصت، و مقابله آنان با هر گونه نظم ساخته و پرداخته جامعه سرمایه داری غرب، جوی را بوجود آورد که از میان آن هنر به شدت آوانگارد دهه هفتاد متولد شد. هنری که موسیقی تنها یکی از شاخه های آن بود. شاید بتوان گفت جهان هنر بعد از عصر رمانتیسم که خود حاصل تلاقی قرون سیاه وسطی و عصر طلایی رنسانس بود، تحولی تا این اندازه بدیع را به خود ندیده بود. به جرات می توان گفت دهه هفتاد میلادی، عصر احیای رمانتیسم بود. و البته این نئورمانتیزیم ها هم مانند اجدادشان آمده بودند تا تمامی نظم موجود را یک تنه بر هم زنند.  پرچمی که روزی به دستان ویکتور هوگو، با نام بی نوایان در قلب جهان سرمایه داری قرن هجده فرود آمد، این بار به دست نوادگان ژولیده اش افتاد  تا  یک بار دیگر جهان را مرعوب عظمت آزادی خواهی بی حد انسان قرن بیستم نماید.
این ها را گفتم تا یادآواری کرده باشم که دهه هفتاد اتفاقی نبود که خلق الساعه بوجود آمده باشد. به همین علت شاید سال ها بگذرد تا دوباره شاهد بوجود آمدن چنین عصر طلایی در عرصه هنر و الخصوص موسیقی باشیم.
اما چه باید کرد؟ 
حال که آخرین بارقه های انوار حاصل از آتش خلاقیت غول های آن دوران نیز در حال خاموش شدن است، ناچار باید به دنبال آن معدود هنرمندانی گشت که تداعی گر آن دوران طلایی می باشند. 
و Porcupine Tree یکی از آن هاست.
Porcupine Tree بی شک یکی از بزرگترین و خلاق ترین گروه های سبک پروگراسیو راک مدرن می باشد. کارهای این گروه به شدت تحت تاثیر موسیقی راک الکترونیک گروه هایی نظیر Tangerine Dream و پروگراسیو راک نظیر Pink Floyd است. 
البته بوجود آوردندگان این گروه به شدت از بیان این تاثیر پذیری طفره می روند و موسیقیشان را مختص خود می دانند. 
موفقیت این گروه را شاید بتوان بیشتر مرهون وجود نابغه ای به نام Steven Wilson به عنوان مغز متفکر آن دانست. نام ویلسون را امروز هر جا که صحبت از پروگراسیو راک می شود، می توان شنید. در کنار گروه های بزرگی مانند Opeth , Anathema Black Field و خیلی های دیگر حتما نامی هم از استیو ویلسون افسانه ای هست. 
Porcupine Tree در سال 1987 در انگلستان شکل گرفت. سبک گروه از آن زمان تا کنون شاهد تغییرات زیادی بوده است. اما به  طور کلی گروه سه دوره اصلی را از نظر سبک شناسی پشت سر گذاشته :
دوره اول : موسیقی گروه در این دوره بیشتر ترکیبی از پروگراسیو راک، سایکدلیک راک و اسپیس راک است. نواهای الکترونیک در این دوره شباهت زیادی به کارهای Tangerine Dream دارند. کارهای این دوره بیشتر به صورت موسیقی های اینسترومنتال می باشند. ملودی های ریتمیک وجه مشخصه کار گروه در این دوران است.
دوره دوم : گروه در این دوران سعی در تجربه نوع خاصی از پروگراسیو راک و ترکیب آن با پاره ای از ریتم های پاپ را دارد. موسیقی در این دوران به نوعی ادامه تجربه موسیقیایی گروه از سال های قبل است. شعر در این زمان در کارهای گروه اثرگذار تر میشود. همچنین رگه هایی از متال نیز در پاره ایی از آواهای این دوره به گوش می رسد.
دوره سوم : موسیقی گروه در این دوران کاملا با متال آمیخته می شود. به صورتی که می توان گفت سبک گروه در این دوره از پروگراسیو راک بیشتر به پروگراسیو متال تمایل پیدا می کند.
راجع به آثار گروه به تفکیک و در هر دوره حتما در مطالب بعدی صحبت خواهم کرد. 
حال به معرفی آلبوم برگزیده این مطلب می پردازم :
آلبوم Metanoia محصول سال 1997 گروه Porcupine Tree یک آلبوم Limited (انتشار محدود) می باشد. این آلبوم نخست تنها در 1000 نسخه انتشار پیدا کرد. در سال 2006 آلبوم مجددا منتشر شد. این آلبوم در خلال پروژه Signify و به صورت  (بداهه نوازی) improvisation ضبط گردید. این اثر متشکل از 8 ترک موسیقی است که تماما به صورت اینسترومنتال رکورد شده اند.
کار عمیقا متکی به بداهه نوازی های گیتار باس Colin Edwin است. ملودی های گیتار، فضا سازی های وهم آلود سینتی سایزر و کوبه های نامنظم درام در این اثر جوی به غایت اعجاب انگیز ایجاد می کنند.
فکر می کنم اگر این اثر به جای دهه نود در دهه هفتاد انتشار پیدا کرده بود، حتما جایگاهی شبیه به Meddle پینک فلوید یا چیزی شبیه به آن پیدا می کرد. می خواهم بگویم کاری تا این اندازه قدرتمند لیاقتی بیشتر از منتشر شدن در دوران رکود پروگراسیو راک را داشته است. 
خلاصه اینکه  اگر عاشق موسقی ناب دهه هفتادی هستید؛ از گوش کردن این آلبوم قطعا به وجد می آیید. شاهکاری که نه در دوران طلایی موسیقی راک بلکه در دهه رکود آن خلق شده است. و شاید بیشترین لطفش هم در همین موضوع نهفته باشد.


Track listing

  1. "Mesmer I" – 8:33
  2. "Mesmer II" – 6:03
  3. "Mesmer III/Coma Divine" – 13:18
  4. "Door to the River" – 4:25
  5. "Metanoia I/Intermediate Jesus" – 14:32
  6. "Insignificance" – 4:55
  7. "Metanoia II" – 11:03
  8. "Milan" – 2:25







۱۳۸۹ فروردین ۲۱, شنبه

آلبوم های برگزیده از نگاه سپیا ..... No#2


An Evening With John Petrucci & Jordan Rudes

یک بعدازظهر با دو جادوگر
  
اگر برای موسیقی هم مانند طلا قائل به داشتن عیار شویم، به طور حتم این آلبوم عیاری معادل با طلای ناب را خواهد داشت. وقتی دو تن از بزرگترین موزیسین های حال حاضر جهان، تصمیم به اجرای یک دوئت می گیرند، نباید انتظار داشت که کار دست کمی از یک شاهکار داشته باشد. و به درستی چنین است. 
این اثر که در سال 2000 و به صورت زنده (لایو) انتشار پیدا کرد، ترکیبی است از 10 ترک موسیقی که به صورت دونفره توسط دو نابغه موسیقی یعنی John Petrucci و Jordan Rudes اجرا میشود. این دو را همه می شناسیم. هر دو از اعضای گروه مشهور پروگراسیومتالDream Theater و همچنین پروگراسیو راکLiquid Tension Expriment می باشند.
توضیح در مورد این دو نوازنده چیره دست را به بعد موکول می کنم و تنها به گفتن این نکته بسنده می کنم که  کاری نیست که بتوان با گیتار و کیبورد انجام داد و این دو از پس آن بر نیایند.
موسیقی این آلبوم تماما بی کلام (اینسترومنت)اجرا و در استودیو به شیوه معمول  Unpluged ضبط شده است. Petrucci در این اثر، هم از گیتار کلاسیک و هم الکترونیک استفاده می کند. کار بدون حضور سازهای دیگر و تنها با دو ساز گیتار و کی بورد و به صورت "دوئت " اجرا می شود. با توجه به اینکه در بعضی از ترک ها، آثار راک اجرا شده است نبود گیتار باس و درام که قاعدتا در اجرای قطعات راک به فضا سازی کمک شایان توجهی می کنند، دراین اثر هیچ خدشه ای به کلیت موسیقی وارد نکرده است. و این موضوع از اجرای بی نظیر این دو نوازنده نشات می گیرد.
این آلبوم جزء بهترین کارهایی است که تاکنون شنیده ام. و مطمئن هستم شما هم اگر به این آلبوم گوش کرده باشید، با من کاملا موافق هستید که این اثر یک ضیافت است برای گوش های تشنه موسیقی.


Track Listing

All songs by John Petrucci & Jordan Rudess, except where noted.
  1. "Furia Taurina" – 10:10
  2. "Truth" – 9:48
  3. "Fife and Drum" – 9:30
  4. "State of Grace" – 5:45
  5. "Hang 11" – 11:38
  6. "From Within" (Jordan Rudess) – 5:21
  7. "The Rena Song" (John Petrucci) – 7:03
  8. "In the Moment" – 6:27
  9. "Black Ice" – 10:54
  10. "Bite of the Mosquito (studio version)" – 1:53
Featuring

  • John Petrucci: guitar
  • Jordan Rudess: keyboard

۱۳۸۹ فروردین ۲۰, جمعه

آلبوم های برگزیده از نگاه سپیا ..... No#1

Various Artists - Guitar Battle -1997

می گن وقتی آشپز چند تا بشه؛ آش یا شور میشه یا بی نمک. ولی این موضوع توی موسیقی مصداق نداره. چون این آلبوم که مال سال 1997 هستش نشون میده که " گیتاریست اگه چندتا بشه کار حتما شاهکار میشه".
آلبوم تشکیل شده از 6 ترک موسیقی که بدون خواننده یا به اصطلاح اینسترومنت اجرا میشن. کارهای انتخاب شده تماما کاور شده از روی آثار برگزیده بزرگان موسیقی است که به شیوه جدید و هم نوایی گیتاریست های بزرگی چون Steve Morse و John Petrucci افسانه ای و البته خیلی های دیگه مجددا اجرا شدند.
اگه این آلبوم و گوش نکردین حتما و به طور یقین نصف عمرتونو فنا شده حساب کنید. چرا که شنیدن این شاهکار می تونه لذتی  بی حد و حساب رو نصیبتون کنه.


Track Listing
1- Train Kept A Rollin
2- Something
3- Memphis
4- Purple Rain
5-Mambo King
6-Bird Land

Featuring

 





۱۳۸۹ فروردین ۱۶, دوشنبه

دنیای پروگراسیو راک - No#3 ٍEloy -Floating

Eloy
Album: Floating 1974
Eloy استاد استفاده ار ریتم و ملودیست. 
این شاید بهترین تعریف از بزرگترین غول سبک Progarssive Rock آلمان باشد. Eloy درست مثل Pink Floyd بزرگترین نوستالژیه موسیقیایه نسل من است. 
موسیقی Eloy می تواند تا سر حد جنون هیجان آور و در عین حال وهم آلود باشد. ترکیب استفاده بجا از کی بورد و گیتار باس به همراه  کوبه های دیوانه وار درام در ترانه های این گروه، شاهکارهایی را بوجود آورده اند که تصور نمی کنم به این زودی ها قابل تکرار باشند. 
نام Eloy از کتاب ماشین زمان اثر اچ جی ولز برگرفته شده است. آنجا که مسافر زمان به آینده ای دور سفر می کند و با تلاش انسان برای خیزشی دوباره روبر می گردد. خیزشی که ولز بدان نام Eloy را نهاده است.
گروه راک Eloy در سال 1969 توسط گیتاریست نابغه اش Frank Bornemann در آلمان بنیان نهاده شد. سبک کار گروه ترکیبی از Progressive rock - Space rock وKrautrock می باشد. کار Eloy را بعضی به کارهای Pink Floyd ؛ King Crimson وYes  تشبیه کرده اند. قیاسی که به نظر من هم درست و هم نادرست است. 
شاید شباهت هایی بین کار Eloy و گروه های یاد شده در پاره ای از ترانه ها وجود داشته باشد. ولی Eloy شبیه هیچ گروهی به جز خودش نمی نوازد. احتمالا علت  شبیه دانستن کار Eloy به ترانه های گروه های پروگراسیو راک دیگر به خاطر استفاده گسترده این گروه از ملودی های شرقی در آهنگ هایش می باشد. کاری که البته بسیاری دیگر از گروه های راک دهه شصت و هفتاد بدان دست زدند. اما تنها معدودی موفق به اجرای درست و تاثیر گذار این ملودی ها و ترکیب موثر آنها با نواهای کلاسیک راک شدند.
با وجود موفقیت Eloy در آلمان این گروه نتوانست جایگاه شایسته ای را در آمریکا بدست آورد. اما این عدم موفقیت در آمریکا که عده ای آن را مرکز ثقل موسیقی راک می دانند، مانع از محبوبیت فوق العاده این گروه در بین طرفداران موسیقی در ایران نشد.
Eloy را به جرات می توان دوست داشتنی ترین گروه راک پس از پینک فلوید در ایران قلمداد کرد.
اثری که این گروه بر گروه های راک مدرن و معاصر، همانند گروه پروگراسیو راک لهستانی Riverside گذاشت، انکار نشدنی است. به نظر من Eloy یک اتفاق است که دوباره تکرار نخواهد شد.
اما خیلی سریع می روم به سراغ  آلبوم خاطره انگیز این نوشته...
در بین کارهای Eloy انتخاب بسیار مشکل است. اما من کار Eloy را به سه دوره مشخص تقسیم می کنم؛
Eloy-1 قبل از Ocean
کار گروه در این مرحله درست شبیه یک گروه پروگراسیو راک کلاسیک دهه هفتاد است. آثاری که در این دوره منتشر شده اند از بدیع ترین ترانه های سبک پروگراسیو راک می باشند. استفاده از ارگ های قدیمی، ریتم های کلیسایی، پاساژهای بی امان درام، ریتم های سریع و ملودیک گیتار باس و ملودی های فوق العاده گیتار از مشخصه های کار گروه در این دوره است. 
2-Eloy بعد از Ocean و قبل از Ocean 2: The Answer 
در این دوره ترکیب اعضای گروه تغییر می کند و گروه سعی در ارائه کارهایی که از نظر تجاری نیز موفقیتهایی را  برایش به همراه داشته باشند، می کند. استفاده از سینتی سایزهای الکترونیک نقطه مشخص این دوران است. همچنین "گروه کر" به وضوح  در کارهای گروه نقشی کلیدی به خود می گیرد. آلبوم هایی که در این سال ها منتشر شدند با وجود زیبایی، بیشتر تجربی هستند و از پختگی و غنای آثار دهه هفتاد گروه کمتر بهره برده اند. 
3- Eloy بعد از Ocean 2: The Answer 
گروه در این دوره سعی دوباره ای در احیای سبک قدیمی خود می گیرد. و بدین صورت اعضای اولیه اش مجددا گرد هم می آیند.

طبیعی است که من نیز مانند بسیاری دیگر کارهای دوره اول گروه را بیشتر می پسندم ولی این موضوع اصلا نافی زیبایی حیرت آور کارهای دوره های بعدی، الخصوص آثار دهه 80 این گروه اعجاز آور نیست.

از میان کارهای دوران اول Eloy شاید Inside وFloating از بقیه شاخص تر باشند. هر چند که مجددا تکرار می کنم؛ انتخاب اثر شاخص از میان آثاری که هر کدام شاهکاری محسوب می شوند بسیار دشوار است.
شخصا Floating را بسیار دوست دارم. این آلبوم که در سال 1974 منتشر شد. یکی از شگفت انگیزترین آلبوم های پروگراسیو راک است که من تابحال شنیده ام.Floating انرژیه پتانسیل عظیمی در خود پنهان دارد که به مجرد شروع آزاد می شود.
آلبوم از همان اول با نوای میخکوب کننده گیتار، ارگ و درام آغاز می شود. و در حالی که ترانه ها یکی پس از دیگری نواخته میشوند، شنونده میخکوب شده شاهد فراز و فرودهای متناوب موسیقی است. صدای Frank Bornemann در این اثرفوق العاده است به طوری که می توان صدای او را جزئی لاینفک از موسیقی دانست.
Floatingشما را در میان فضا و زمان شناور می کند. و بدین صورت شاید نتیجه ای را که بوجود آورندگانش انتظار داشتند، برآورده ساخته باشد. این آلبوم را باید بارها و بارها شنید تا به عمق غنایش پی برد. کاری که من سال هاست از آن لذت می برم  و شما را هم به انجامش دعوت می کنم.

Track listing


Side One

  1. "Floating" – 3:59
  2. "The Light from Deep Darkness" – 14:35

Side Two

  1. "Castle in the Air" – 7:13
  2. "Plastic Girl" – 9:07
  3. "Madhouse" (lyrics by Gordon Bennit) – 5:15

Personnel



  The Light From Deep Darkness
Out of the depths of nothing
In nobody's time
The earth was created
The first morning starts
Sun appears in the sky
Winds stroking waves
Evening shadows tumble down
Eclipse the sun of life
Herald the night
Burning lights arise
People take their places
Dance a merry round
They live without fear
Help each other in their way through life
Tomorrow we will see
They forget life's goal
Distroying their future

If you see in the sky above
The sun is black
You see up there in white
The moon gets red
You fall down on your knees
The earth is gone
So far you will never see it again

They came from darkness
Right into my light
Unknown fields of signs in my mind
They made contact with my consciousness
Told me words of other worlds
Come let us see - distance of feelings
Anxious dreams so near
I feel full of fear

I tell you about my experience
Trust in your power
Follow the light
It's so easy to find it around you
Guess where it comes from
Hold it in your hand
Check up your thinking throw off your doubts
Learn to swim in the sea of confidence
I'm understandig the meaning of their words
They told me when I was young

But the day will come
When the sun is black
And the moon is red
The earth is going down
See the day come,
thousands of people run
Recalling former times
I know so well
The time is near
The light of darkness shines
Till the end of our time
From this day

Castle In The Air
I saw an old man sitting with his head in hands
His eyes reflected the wisdom of his life
His words painted a new world
And my thoughts just followed him

But when he stopped
Something inside tore me apart
And I can't get it back my castle in the air

Plastic Girl
She lives in a plastic, plastic world
She talks in plastic, plastic words
I must have been wrong
When I thought she was different
Because her lips and her eyes
Seemed like a sea of delight
She whispered in my ear
Words of boundless feelings
I was bewitched and I knew
We could spend the night together
But we'll never get the truth
of our dreams and wishes

She must know that I have to go on my way
She must learn that she has to turn or to go away

'Cause there's no place for me in a plastic world
I'll never talk to friends again in plastic words
Why people don't understand the emptiness
They'll never learn it with their plastic brains

We never had the chance to live with each other
But I will remember the irresistable moments
The synthetic world destroyed all my feelings
She's a girl full of plastic, she's a plastic girl

Madhouse
Madhouse - isolation
Madhouse - in desolation
A house of silence during the day seems bewitching
How everyone stays away no one dare to go near

Madhouse - night-time nearing
Madhouse - lights appearing
They're turning night into day
Freak musicians smoke
Drifting slowly away with the music

Maybe all the people on the outside looking in
Don't understand the life that's there inside
Is not all sin
Musicians make their music
Smoke, make love so if that's bad
Who outside could claim
That they've got happiness like that
Which one is mad


Discography

Title Date
Eloy 1971
Inside 1973
Floating 1974
Power and the Passion 1975
Dawn 1976
Ocean 1977
Silent Cries and Mighty Echoes 1979
Colours 1980
Planets 1981
Time to Turn 1982
Performance 1983
Metromania 1984
Ra 1988
Destination 1992
The Tides Return Forever 1994
Ocean 2: The Answer 1998
Visionary 2009



۱۳۸۹ فروردین ۱۲, پنجشنبه

دنیای پروگراسیو راک - No#2 Camel -Rajaz

Camel
Album: Rajaz 1999
کمل آنقدر محبوب دل موزیک دوستان هست که احتیاج به معرفی نداشته باشد. من هم امروز قصد ندارم واضحات را توضیح دهم. میخواهم از این فرصت استفاده کنم و یادی کنم از یکی از تاثیر گذارترین اتفاقات عمرم، یعنی کشف آلبوم Rajaz گروه Camel.
شاید تعداد گروه های پروگراسیو راکی که بتوان تمامی ترانه هایشان را شاهکار نامید از تعداد انگشتان دست تجاوز نکند و مسلما کمل یکی از آنهاست. این گروه از ابتدای آغاز فعالیتش در سال 1973 تاکنون سیر صعودی را از نظر کیفیت هنری آثار ارائه شده اش طی کرده است.  این در حالیست که کمل در طی چهار دهه فعالیت شاهد تغییراتی بنیادین در ساختارش بوده است. اما از نظر من، حضور قدرتمند نابغه ای به نام Andrew Latimer باعث شده تا کمل همچنان یکی از ارکان اساسی موسیقی پروگراسیو راک باقی بماند.
Latimer را می توان از خلال اشعارش شناخت. آنجا که در ترانه Straight To My Heart مرثیه ای بر نوستالژیه از دست رفته کودکیش میخواند و از خانواده چهارنفره اش صحبت می کند. پدری موزیسن و برادری که با هم هر شب به موسیقی های رادیو لوکزامبورگ گوش می داده اند. از عشقش به موسیقی میگوید و اشاره می کند که شاید از آن زمان خیلی چیزها تغییر کرده باشد ولی نوای آن گیتار قرمز هنوز نفس را در سینه اش حبس می کند.. و آیا می توان عشق به موسیقی را با استعاره ای از این زیباتر بیان کرد؟ من که فکر نمی کنم ..
این ها را گفتم تا یادآوری کرده باشم که حضور لیتیمر 60 ساله چون یک ناخدای با تجربه باعث شده تا کمل از سخترین طوفان ها جان سالم بدر برد.
صبحبت درباره کلیت موسیقی کمل را به زمانی دیگر می سپارم و به اصل داستان می پردازم. یعنی آلبوم Rajaz.
Rajaz آلبومی است که من حدود سه سال با نوایش از خواب برخواسته ام. هر روز صبح راس ساعت هفت، دک کوچکم مثل خروس آوای بیدار باش سر می داد. اما نه با صدای قوقولی ... سال ها،هر روزه من با کمل شروع می شد. یادم هست طوری کارهایم را کش می دادم تا قبل از بیرون رفتم از منزل تمام آلبوم را گوش کرده باشم.. این حکایت خود باعث شد تا Rajaz برای من تنها یک آلبوم موسیقی نباشد. Rajaz شد قطعه ای از جوانیم . تکه ای از پازل زندگیم. خلاصه وقتی کودک درونم می جنبد تا جست و خیز کنان از حصار ذهن بیرون آید، زیر لب ملودی های Rajaz را زمزمه می کند.
اگر  Stationary Traveller را تجربی ترین و Harbour of Tears را غم ناکترین کار کمل بدانیم بدون شک  Rajaz را می باید نوستالژیک ترین آلبوم این گروه دانست.. البته این نظر شخصی من است که از احساسی که آثار کمل در روحم ایجاد می کند، نشات گرفته است. خلاصه اینکه از منظر من  Rajaz یکی از برجسته ترین آثار سبک پروگراسیو راک است که می توان با آن خاطره ساخت.



Track Listings   

  1. "Three Wishes" (Andrew Latimer) – 6:58
  2. "Lost And Found" (Susan Hoover, Latimer) – 5:38
  3. "The Final Encore" (Latimer) – 8:07
  4. "Rajaz" (Hoover, Latimer) – 8:15
  5. "Shout" (Hoover, Latimer) – 5:15
  6. "Straight To My Heart" (Latimer) – 6:23
  7. "Sahara" (Latimer) – 6:44
  8. "Lawrence" (Hoover, Latimer) – 10:46

Camel Lawrence lyrics

All across this barren land,
elder voices tell
stories of a desert ghost.
The legend of a man
swallowed by the sand.
High upon the red dunes,
a prophet in the wind...
a vision like a mirage,
rises from a man
swallowed by the sand.
Fading...
into the shadows
of the legend
you became.
Fading...
into the mystery
and the romance
of your fame.

Camel Lost And Found lyrics

Latimer/Hoover
Where have you come from,
where have you been?
How can you know
unless you begin?
Turn around,
giving more than you take.
Lost and found
in the past.
The chance of a lifetime
is passing you by.
Use it or lose it
in the wink of an eye.
Turn around,
giving more than you take.
Lost and found
in the past.

Camel Rajaz lyrics

Latimer/Hoover
When the desert sun has passed horizon's final light
and darkness takes it's place...
We will pause to take our rest.
Sharing song of love,
tales of tragedy.
The souls of heaven
are stars at night.
They will guide us on our way,
until we meet again
another day.
When a poet sings the song and all are hypnotised,
enchanted by the sound...
We will mark the time as one,
tandem in the sun.
The rhythm of a hymn.
The souls of heaven
are stars at night.
They will guide us on our way,
until we meet again
another day.
When the dawn has come
sing the song,
all day long.
We will move as one,
bear the load
on the road.
The souls of heaven
turn to stars
every single night
all across the sky...
they shine.

Camel Shout lyrics

Latimer/Hoover
Another day...
I might have found the words to say
all the things i meant to say.
All the years that passed between
you never understood the meaning of my way.
Another day there might have been
some other way to make
the sacrifice.
Another day...
I would try to be a friend,
you would never let me in.
If I could have it otherwise,
I'd chase the demons from your eyes to ease your soul.
But now you've reached this other side
where hopes and broken dreams can't turn the tide.
SHOUT!
to the top.
SHOUT!
through your defenses...
SHOUT!
to the top.
SHOUT!
Another day...
you might have found your destiny,
knowing that it's meant to be.
A self-effacing prodigy,
you gave it up for infamy
and fell from grace.
SHOUT!
to the top.
SHOUT!
through your pretenses...
SHOUT!
to the top.
Lay down your defenses,
SHOUT!
to the top.

Camel Straight To My Heart lyrics

Latimer
I was born in '49,
in a family of four.
Father had his own band
just after the war.
My brother and I had a radio
and every night we'd share,
waves from Luxembourg
that came though the air.
Days were full of music
and nights were the same.
And though the songs are different now
some things never change...
I can't explain the way I feel.
Why, event to this day,
I steel love the sound of that red guitar.
It takes my breath away
and goes straight...
to my heart.
Straight to my heart.
Straight to my heart.

Camel The Final Encore lyrics

Latimer
After words
and long goodbyes...
Tears and lies
at the end of the day.
An early night
and madness rains...
The moon pulls your dreams
and the pressure fades.
And now,
the final encore,
a last farewall.
The fantazy is over,
the spirit flies away...



Line up


Discography